Topraklama Direnci Meger Kalibrasyonu , Toprak, elektriğe karşı tepki veren bir maddedir. Toprağın elektrik akımına verdiği tepki toprak direnci olarak adlandırılır. Toprak , birçok iletkene kıyasla zayıf bir iletken olarak tanımlanır. Olası kazaların önüne geçmek ve işletmelerde elektrik problemlerinin yaşanmasını önlemek için topraklama ölçümü yapılmalıdır.
Rezonans Kalibrasyon NAC 17025 ILAC MRA uluslar arası onaylı olarak global standartlara göre aşağıdaki cihazların kalibrasyonlarını gerçekleştirmektedir.
Topraklama Direnci Meger Kalibrasyonu ; Topraklama ölçümü , yapılarda ve işletmelerde bulunan topraklama değerlerinin ölçülmesi için yapılan işlemdir. Topraklama ölçümleri kalibrasyonu yapılmış topraklama ölçüm cihazları ile gerçekleştirilmektedir. Topraklama ölçümü için topraklama direnci test cihazı (meger cihazı) kullanılır. Bu işlemin ardından topraklama raporu hazırlanır.
Topraklama ölçümü sırasında en dikkat çekici kavram topraklama direncidir. Topraklama direnci, toprağın elektrik akımı geçirdiği esnada gösterdiği dirence verilen isimdir. Toprak iletken bir maddedir, kendisine ait bir direnç katsayısı bulunur. Topraklama direnci meger test cihazı yardımıyla ölçülür.
Topraklama ölçümünde en yüksek doğruluk oranına sahip ölçme sistemi megerdir. E, P ve C elektrotları topağa 5 ile 10 metre arası olabildiğince derin biçimde çakılır. Topraklama barasına kablo bağlanır. Potansiyel elektrotlarına ve akım elektrotlarına birer kablo bağlanır. Bu işlem esnasında ortamın nemli olması halinde işlem daha kolay bir şekilde yapılabilir.
Topraklama ölçümü yapmadan önce sağlıklı sonuç elde edebilmek amacıyla kazıkların toprakta belirli bir süre kalmasına dikkat etmek gerekir. Böylelikle topraklama ölçümünde sağlıklı sonuçlar elde etmek mümkün olacaktır. Topraklama ölçümü yapabilmek için topraklama direnci test cihazı, topraklama aşamasına getirilir. Bu aşamada ölçüm yapılır. Topraklama ölçümünün 10 volttan düşük çıkması gerekir. Topraklama ölçümü 10 volttan yüksek çıkıyorsa sıkıntı var demektir. Bu durumda cihazda veya elektrik tesisatında bir sorun olabilir. Bu durumda cihazı tekrar başka bir noktada test etmek gerekir. Cihazda herhangi bir problem yoksa binanın tesisatı kontrol edilmelidir.
Topraklama ölçümü, alanında uzman elektrik mühendisleri tarafından profesyonel olarak yapılması gereken bir işlemdir. Topraklama ölçümü belirli şartlar çerçevesinde periyodik olarak tekrarlanmalıdır.
Normal şartlarda gerilim altında olan kısımları kapsar. Alçak gerilim koruma topraklaması en fazla 3 Ohm olmalıdır. Orta Gerilim koruma topraklamasında en fazla 5 Ohm olmalıdır.
Meger cihazı kullanılarak hassas ölçüm yapılabilir. Toprak ölçümü yapılırken hassas değerde işlem yapabilmek için cihaz üzerindeki en düşük moda anahtar kademesi örmeğin (2 ohm) getirilir. Test işlemi sırasında LED’ler de aktif duruma getirilir ve toprak direnci düşük çıkar ise anahtar bir üst kademeye alınır (örneğin 20 veya 40 ohm gibi).
Topraklama Meger cihazlarında kalibrasyon işlemi referans cihazlar veya dirençler ile karşılaştırılma işlemidir. Referans cihazlar ile test cihazı arasında ki fark sapma olarak raporlanır. Kalibrasyon sonucunda sapma değerlerinin değerlendirilmesi kullanıcıya aittir. Kullanıcı cihazları belirli aralıklarla kalibre ettirmek ile sorumludur. Firmanın kendi içerisinde kurduğu kalite yönetim sistemine göre hazırlanan talimat – prosedürlere göre süreler tanımlanmış olmalıdır.
Toprak ile nötr arası direncin belirlenmesi , güvenlik standartlarına uyumun sağlanması ve personel ve ekipmanların korunması için önemlidir. Genellikle , ulusal ve uluslararası elektrik kuralları, toprak ile nötr arası direncin 1 ohm veya daha düşük olmasını tavsiye etmektedir.
Topraklama değeri kaç V olmalı ?
Nötr ve toprak arası 0-1 V aralığında yer almalıdır. Faz ve toprak arası , topraklama bağlantımızda herhangi bir sıkıntı yoksa, 220 V civarında olacaktır. Eğer bu değer 0 V gibi küçük bir değer gösteriyorsa topraklama hattımızda bir problem var demektir.
Elektrik her zaman en kısa yani direnci en az noktadan toprağa akmak ister, bu yüzden topraklama yapılırken elektriğin toprağa aktarılacağı noktaların direnç değeri en düşük(Sıfıra yakın) olmak zorundadır. V=I.R formülünden de görüldüğü üzere R direncimiz ne kadar düşük olursa o noktadan geçecek olan I akım miktarı artacak yani toprağa gidecek olan akım miktarı o noktada yüksek olacaktır. Buda çarpılma esnasında kişi üzerinden geçecek olan akımı azaltacak ve çarpılmanın etkisini düşürecektir. Bu yüzden topraklama tesisleri yapıldıktan sonra geçiş dirençlerinin mutlaka ölçülmesi ve yönetmeliklere uygunluğunun kontrol edilmesi gerekmektedir.
Rezonans Kalibrasyon, ölçüm cihazları kalibrasyonu alanında uzmanlaşmış sistemiyle , basınç kalibrasyonu , sıcaklık kalibrasyonu , elektriksel kalibrasyon , boyutsal kalibrasyon , terazi , tork kalibrasyonu ve medikal cihaz kalibrasyonu hizmetleri sunmaktadır. Laboratuvar ve yerinde kalibrasyon seçeneklerimiz ile ölçümlerinizin doğruluğunu güvence altına alın. Güvenilir ve hassas kalibrasyon çözümleri için hemen bizimle iletişime geçin.