SİNÜZİT VE TEDAVİSİ
Sinüzit nedir?
Sinüzit, alnımızda, özellikle kaşlarımızın arkasındaki bölgede, burnumuzun etrafında bulunan sinüslerin iltihaplanmasına denir… Sinüs, yüzümüzdeki kemik boşluklarına verilen addır bu boşluklar hastalık sonucu oluşmaz zaten herkeste mevcuttur… Sinüsler 4 çeşittir. Frontal sinüs, Etmoid sinüs, Maksiler sinüs ve stefenoid sinüs (kafatası tabanındaki sinüsler) En çok görülen sinüzit şekli burun çevresinde görüle maksiller sinüzittir. 6 yaşından önce görülen sinüzitler sadece maksiler sinüzittir çünkü Diğer sinüsler 6 yaşından sonra gelişmeye başlar. Bu konuda çocuklarınız baş ağrısından şikyetçi iseler bunun frontal sinüzitle ilgisi olmayabilir!
İki çeşit Sinüzit vardır: Akut Sinüzit ve Kronik Sinüzit Akut sinüzit tedavi edilip iyileşen bir sinüzittir. Kronik sinüzitte ise sürekli iltihaplanmış sinüsler akla gelmelidir. Sinüzit ölümcül bir hastalık değildir fakat hayat standartlarımızı düşürür.
Sinüsün görevi nedir? Sinüslerin görevleri tam olarak netleşmemiştir ama faydaları ve yaptıkları işlerin bir kısmı bilinmektedir.
Sinüsün Görevleri:
• Sesin dağılımını ve net çıkmasının sağlanması
• Nefes alışverişleri sırasında nefeslerin ısı ve kalitesinin kontrolü
• Oksijenin temizlenmesi
• Kafa ağırlığının azaltılması
İşte bu görevler için, sinüsler sürekli bir miktar sıvı salgılarlar, bu sıvı genize ve mideye akar. Bu akıntılar bazen dengesizleşir ve “Geniz akıntısı” dediğimiz rahatsızlık ortaya çıkar. Bu durum bir sinüzit belirtisidir. Fakat her akıntı sinüzit belirtisi olmayabilir.
Sinüzüt’ün Belirtileri nelerdir?
Birçok belirtisi olmasına rağmen genelde çok sık karıştırılan bir hastalıktır. Aslında çoğu sinüzitte baş ağrısı olmaz iken hemen hemen tüm baş ağrılarında özellikle alın bölgesi ağrılarında sinüzitten şüpheleniriz. Aşağıdaki belirtiler mevcutsa sinüzit hastası olmanız yüksek ihtimaldir.
• Yüzde dolgunluk hissetme
• Uzun süren burun tıkanıklığı
• Ateş, Yeşil tonlardaki burun akıntısı
• Sürekli geniz akıntısı
• Burundan konuşma
• Yüz ve alın kısmında ağrılar
• Tat alma ve koku alma duyularına his azalması
• İleri safhalarda: gözde ağrı, çift görme, yüzün şişmesi, ağır iltihaplanmalar.
Sinüzit olduğumu nasıl anlarım? Başınızı salladığınızda ya da koştuğunuzda ya da eğildiğinizde kısacası fiziksel hareketlerde bulunduğunuzda başınızın içinde, özellikle yüz kısmında, yer değiştiren dolgunluk hissi varsa %95 sinüzit hastası olabilirsiniz
Sinüzüt’ün tedavisi nasıl yapılır?
Tedavinin temel amacı sinüsleri kapatan ve iltihap yapan bakteri ve virüsleri yok etmek ve sinüsleri açmaktır. Antibiyotik tedavisi ile bu sinüslerin açılması mümkündür fakat kullanılan antibiyotik son dozuna kadar tam vaktinde alınmalıdır. Genelde tedavi 10–15 gün sürer ve başarılı olur sinüsler açılır sinüslerin açılması hastalığı daha hızlı iyileştirir. Bazen kronik sinüzit vakalarında ilaç tedavisi işe yaramaz ve alternatif tedavilere bakılır.Bunlardan bazıları şunlardır:
Balon Sinüsoplasti: Yeni bir yöntem olan Balon Sinüsoplasti ile genel anestezi ile burun içine girilir ve sinüsler kısa sürede(15 Dakika) temizlenir hasta normal hayatına 1 gün sonra döner.
Tavsiyeler: Evde sürekli buhar makinesi bulundurun ya da sinüziti önlemek için kalorifer ya d sobanın yanına su dolu kaplar koyun ki odada bol nem olsun sadece sinüzit’e değil tüm KBB hastalıklarına çok iyi gelecektir. Ayrıca burna tuzlu su çekmekte faydalıdır Not: Sinüzit, hastanelerin kulak burun boğaz (KBB)servislerinde tedavi edilmektedir. ...ALINTI...