MİGREN TEDAVİSİ
Çağımız insanının büyük sorunlarından bir tanesidir.
Halk arasında yarım baş ağrısı diye bilinen ve soğuk bir terleme ile birlikte gelip, başın ve yüzün yarısını kaplayan şiddetli bir baş ağrısıdır.
Ağrılar bazen dayanılmayacak kadar şiddetli olur.
Birkaç dakika sürebileceği gibi saatlerce hatta günlerce devam eder.Migren belirli bir neden olmadan görülebileceği gibi herhangi bir hastalığın belirtiside olabilir.
Irsi olma ihtimali de vardır. Başın belli bir kısmında zonklamalar, bulantı ve bazen kusma görülür.
Gözünün önünde bulanık lekeler, siyah benekler uçuşur. Bazı kimseler, konuşmakta da zorluk çekerler.
Migren esnasında alınabilecek pratik önlemler; Ağrı geldiği zaman, karanlık, sessiz bir odada sırt üstü yatmak ve bu şekilde bir süre dinlenmek oldukça etkilidir.
Ayrıca, hazımsızlığı önlemek, hazımsızlığı önleyebilmek için; sebze yemek ve kahve, çay, sigara, içki, gibi zararlı şeyleri terk etmek gerekir.
Ayrıca haftada iki üç defa ılık suyla duş almak ta rahatlatıcı etki yapacak önlemler arasındadır.
Tedavisinde genelde ağrı kesiciler yada migren ataklarına özel ilaçlar da kullanılmaktadır.
Migrenin tedavisi vardır. Bu soru çok doğru bir yaklaşım içerir en etkilisini bulmak hasta açısından ayrı bir önem taşımaktadır. Migren tedavilerini ilaç tedavileri ve ilaç dışı tedaviler olarak ikiye ayırabiliriz. İlaç tedavileri en sık ve yaygın uygulanan yöntemdir. Ağrı anında kullanılan ilaçları, her migrenli hangi tedaviyi yaptırırsa yaptırsın bir şekilde hayatında bazı durumlarda kullanmak durumunda kalır. Bu ilaçlar tedavi etmez sadece o gün içinde başlamış atağın daha kolay atlatılmasına yardımcı olur.
Ağrı sıklığını azaltıcı ilaçlar ise hastadan hastaya ve aynı hastada dönemsel olarak farklı etkiler göstermektedir. Uzun süredir migreni olan hastaların öykülerini geriye dönük irdelediğimizde proflaktik dediğimiz bu ilaçlardan hayatının hiçbir döneminde faydalanmayanlar vardır. Bazı hastalarda kullandığı dönemde ağrı sıklığında belirgin azalma olanlar vardır. Aynı ilaç başka bir hastada hiç etkili olmayabilmektedir. 6 aylık tedavi ile ağrıları çok azalan, ilacı bıraktıktan sonraki ay veya yıllarda ağrılarının sıklığı artınca aynı ilacı kullandığında aynı olumlu etkiyi yaşamayanlar çoğunluğu oluşturmaktadır. İlaç yaklaşımı temelde tedavi edici özellik taşımadığı için migrenin en etkili tedavisi sorusunda kategorize edilmeyebilir. Ancak en yaygın uygulanan ve bilinen tedavi yaklaşımı olduğu için değerlendirilmiştir.
Migrende diğer tedavi yöntemleri içinde klasik tıbbın uyguladığı botoks uygulaması ve migren cerrahisi mevcut. Her ikisi de uygulayanlar açısından çok olumlansa da elde edilen sonuçlar, geniş spektrumlu analizlerin sonucu çok parlak değil. Baş ağrısı ve migren spektrumu çok geniştir. Bu yelpazedeki bazı özelliği olan seçilmiş hastalarda etkili olabilen yöntemlerdir.
Klasik tıp yaklaşımı dışında yer alan tedavi yaklaşımları içinde bilimsel integratif tıp içinde yer alanlar ve alternatif tıp içinde yer alanlar vardır. İnternette migrene kesin çözüm vb şiarlarla yeralan kolyeler, bantlar, bazı bitkileri içeren hazır ilaç vb karışımlar, kan akıtma gibi yöntemler bilimsel metodolojiye uymadığı için yorum yapılmayacaktır.
İntegratif tıp içinde yer alanlar en önemli yöntemlerdir. Bu yöntemler hem bilimsel hem de etkili tedavi edici özellikler taşırlar. Hipnoz, akupunktur, homeopati, nöral terapi bunlar içinde sayılabilir. Süreçleri ve oranları hakkında bilimsel bir veri verilemese de hipnoz ve homeopati migrende etkili olan yöntemlerdir. Hipnoz migrende kişiye özel etkili olabilir, homeopati bir yaşam biçimidir. İyi bir homeopat sizi izliyorsa hemen olmasa bile zaman içinde baş ağrılarınız ve migreninizde çok olumlu gelişimler olacaktır.
Akupunktur etkili bir yöntemdir. Ancak her hastada değil. Uzun yıllardır çalışan akupunkturistlerin verileri % 50 oranında tam tedavidir. Geri kalan % 50'nin yarısında sürekli tedavi, diğer yarısında hiç etkili olmadığı yönündedir.
Nöral terapide tam tedavi % 80'lere çıkmaktadır. Nöral terapi migrenin doğrudan nedenine yönelik düzeltici özellik taşıdığı için hem çok etkili hem de uzun vadeli etkili tedavi sağlayabilmektedir. Başarılı olamadığı hastalarda nedenler tam görülmemiş ve düzeltilememiştir.
Nöral terapi ve yanısıra nedene yönelik yaklaşım tam uygulanabilirse ve hastada sabırlı olursa tüm migrenler başarılı bir şekilde uzun vadeli tedavi edilebilmektedir.
Geçmez diye bilinen migrenden tamamen kurtulabilirsiniz.
Peygamber Efendimiz(s.a.v.)’in buyurduğu, tüm Avrupa ülkelerinde istifade edilen, Çin Tıbbında 3bin yıldan beri kullanıldığı bilinen, bazı ülkelerde (Malezya, İngiltere, Suudi Arabistan…) üniversitelerde ders olarak okutulan, Türkiye’de ise malesef pek az bilinen Allah-ü Teala’nın biz kullarına lütfu HACAMATTIR!
Sizin tedavi olmak için başvuracağınız en iyi çare hacamattır.
ALINTI