izolasyon Meger Test Cihazı Kalibrasyonu izolasyon direnci : Belirtilen koşullar altında izolatörün DC direncidir, yani, polarizasyon işlemi tamamlandıktan sonra dielektriğe bir DC gerilimi eklenerek dielektrikten yeniden akan kaçak akıma karşılık gelen direnç , yalıtım olarak adlandırılır direnç. Sistem, elektrikli ekipmanların ve elektrik hatlarının en temel yalıtım endeksidir.
izolasyon direncinin belirlenmesi:
1. Megohmmetre ölçüm yöntemine göre çeşitli hatları bağlayın. Ölçüm teli ile boru hattı arasındaki bağlantı, manyetik bağlantıların veya kelepçelerin kullanımı için daha uygundur ve bağlantı noktaları pas çıkarılmalıdır.
2. O zaman ölçüm cihazı 500 V / 500 MΩ olmalıdır (buradaki hata% 10% ‘dan fazla olamaz) megohmmetre. 10 saniye boyunca belirtilen hıza ulaşmak için megaohmmetrenin kolunu çevirin. Megaohmmetre tarafından gösterilen direnç değeri, yalıtım direnci değeridir.
izolasyon direnci ölçümü hemen hemen her elektrikli ürün ve cihaz için gerek üretim aşamasında gerekse servis aşamasında yapılan bir testtir. Bu testler sonucunda insan sağlığını tehdit edebilecek arızalar tespit edilerek önlenir. İşte bu önemli elektriksel yalıtkanlık konusunun önemini, ölçüm cihazlarını ve yapılması gerekenleri bu yazımızda inceledik.
Normal bir çalışma ortamında gerilim bulunan bölümlerle, bulunmayan bölümler arasında yalıtım sağlanmalıdır. Yalıtım sağlanmadığı taktirde, elektrik enerjisinin bulunmaması gereken yerlerde elektrik bulunacaktır ve can güvenliği açısından tehlike oluşturacaktır. Ayrıca cihazlar içindeki bölümlerinde aralarında yalıtkanlık sağlanmalıdır. Cihazların çalışmasında bu durum çok önemlidir.
izolasyon Megeri (İzolasyon Test Cihazları)
izolasyon Megeri yüksek voltaj altında izolasyon ölçümü yapar.
izolasyon Megeri aşağıdaki testleri yapabilmektedir.
izolasyon Meger Test Cihazı Kalibrasyonu , büyük motorların izolasyon direnç testlerini yapmak için kullanılabilir.Alçak gerilim(AG), orta gerilim(OG) ve yüksek gerilim(YG) kabloları, transformatörler ve elektrik cihazlarının izolasyon direnç testlerinde kullanılabilir.
Yüksek gerilim jeneratörlerinin izolasyon direnç testlerini yapmak için kullanabilirsiniz.
izolasyon Test Cihazları Nasıl Kullanılır ?
Nominal gerilimin 2 katında izolasyon testi yapmak, yaygın olarak kullanılan bir test yöntemidir. Yani, nominal gerilimi 5kV olan bir kablo için 10kV kademesinde ölçüm yapmak gerekir. Kullandığınız izolasyon test cihazına göre de cihazınızdan zamana göre değişen kaçak akım değerlerini ve izolasyon direncini görebilirsiniz.
izolasyon test cihazları bir mühendisin en önemli yardımcılarından biridir. Çok hızlı sonuçlar elde edebilir ve önlemini çok hızlı bir şekilde alabilirsiniz. Ayrıca bir insanın bu gibi testleri cihaz kullanmadan yapması oldukça tehlikelidir. Yani can güvenliği açısından oldukça önemli bir cihazdır. Ayrıca yapacağınız periyodik bakımlar ile de gelecek planlarınızı daha rahat bir şekilde yapabilirsiniz. Biraz da maddeler halinde cihazın öneminden bahsedelim.
►Birçok alanda ( Kabloların, trafoların, motorların, jeneratörlerin, yüksek gerilim şalterlerin, kablo tesisatlarının vb.) kullanılabilmesi en önemli avantajlarından biridir.
►Birçok farklı kademe ayarıyla uygun olan kademeyi çok kolay bir şekilde seçebilirsiniz.
►Çok yüksek değerdeki izolasyon direnç değerlerinin ( yaklaşık 35 Teraohm ) ölçülmesini sağlar.
►Her testten sonra otomatik deşarj sistemleri vardır.
►Veriler, bilgisayar için hazırlanmış özel yazılımlarla analiz edilebilir.
►Ölçümleri canlı olarak takip etme imkanı sağlar.
izolasyon test cihazı (megger) kullanarak kabloda yalıtım direncini ölçmek için genel adımlar aşağıdaki gibidir. Ancak her zaman spesifik cihaz talimatlarını takip etmek ve güvenlik önlemlerine dikkat etmek önemlidir.
Elde edilen sonuçların yüksek çıkması ölçülen yerin izolasyonunun iyi olduğu gösterir. Bu değer yalıtkanlık direncini ölçmek için uygulanan gerilimin 1000 Ω ile çarpılması ile elde edilen değerden küçük olmamalıdır. Böyle bir durum oluşmuşsa pek sağlıklı bir tesisatın olmadığı söylenebilir ve gerekli önlemler alınabilir.
Rezonans Kalibrasyon, ölçüm cihazları kalibrasyonu alanında uzmanlaşmış sistemiyle , basınç kalibrasyonu , sıcaklık kalibrasyonu , elektriksel kalibrasyon , boyutsal kalibrasyon , terazi , tork kalibrasyonu ve medikal cihaz kalibrasyonu hizmetleri sunmaktadır. Laboratuvar ve yerinde kalibrasyon seçeneklerimiz ile ölçümlerinizin doğruluğunu güvence altına alın. Güvenilir ve hassas kalibrasyon çözümleri için hemen bizimle iletişime geçin.