Kalibrasyon en temel anlamı ile doğru ölçüm yapılması için gereken uygulama ve işlemler bütünü olarak ifade edilebilir. Bu sayede, ölçüm yapan cihazların ölçülmesini sağlayan bir sistem ortaya çıkar. Kullanım alanına bağlı olarak kalibrasyon cihazı ile ilgili ayrıntılar değişiklik gösterse de temelde aynı işlevini yerine getirirler.
Cihaz Kalibrasyonu ; Ölçme ya da kontrol amacıyla kullanılan birçok cihaz öncesinde kalibrasyon cihazından geçerek işleme alınır. Bu cihaz yetkili ve akredite bir laboratuvar tarafından kullanılabilir ve neticesinde söz konusu cihazın ölçme ya da kontrol yeteneği incelenir. Kalibrasyon cihazlarının amacı ölçümlerdeki hata miktarını belirlemek ve sorunsuz bir şekilde ölçüm yapılmasına zemin hazırlamaktır.
Cihaz Kalibrasyon cihazları birçok alanda iş verimliliği ve güvenliği açısından büyük önem taşır. Üretilen kalibrasyon cihazının kullanım alanı ve amacı gibi faktörlere bağlı olarak birçok özellik değişiklik gösterebilir. Bu cihazlar kullanım şekline göre farklı özellik ve adlandırmalara sahip olabilir.
Günlük hayatta üretimi ve yapımı sağlanan birçok şeyin denetlenmesi gerekir. Üretilen bir cihaz ya da aletin güvenlik ve kalite gibi aşamalardan geçere kullanıcısına sunulması sağlanır. Kalibrasyon cihazı bu kalite ve doğruluğu ölçen cihazdır.
Cihaz Kalibrasyon cihazları gelişmiş özellikleri sayesinde birçok ölçüm cihazı için standart kalitenin belirlenmesinde etkin rol oynar. Özellikle, yeni alınan cihazların kullanımından önce yapılan işlemlerin başında kalibrasyon gelir. Bu nedenle, yeni bir cihaz aldığınız öncelikle kalibre edilmesini sağlamanız gerekir.
Herhangi bir ölçüm cihazı veya test cihazı yeni alınmış ise
Cihazın yer değişikliği yapılması gerekiyor ise
Cihazın yıllık kalibrasyon zamanı gelmiş ise
Cihaz da herhangi bir arıza olmuş ise
Cihazın ayarlarında oynama yapılmış ise
Cihaz herhangi bir çarpma, vurma gibi bir darbe görmüş ise
Cihazdan alınan veriler hatalı ise kalibrasyon işlemi yaptırılmalıdır.
alibrasyonu yapılacak olan cihazlar çeşitli işlerde ve çeşitli amaçlarla kullanılır. Bu da kalibrasyonda bazı farklar ortaya çıkarır. Bir cihaz bazen tek bir işlemle kalibre edilirken bir başka cihaza birden fazla kalibre işlemi yapılmaktadır.
Mekanik Kalibrasyon
Mekanik adında da anlaşılacağı gibi cihazların mekanik olan kısımlarının kalibre edilmesidir. Sıcaklık , nem , boyut , basınç , kuvvet , gibi etkilerle çalışan cihazlar da mekanik kalibrasyon uygulanır.
Basınç Kalibrasyonu
Manometre denilen basınç ölçme aletlerine uygulanan kalibre işlemidir. Vakum metreler de bu kalibrasyon sınıfı içerisinde yer alır. Burada manometre ve vakum metre değerleri dikkate alınır.
Boyutsal Kalibrasyon
Metre, kumpas,mihengir,kalınlık ölçer , komparatör ölçüm saati gibi cihazların kalibrasyonunu yapılması işlemidir. Bu işlemde çelikten yapılmış paralel olan aletler kullanılır. Yöntem de cihazlar karşılaştırma yapılarak kalibre edilir.
Terazi Kalibrasyonu
Ağırlık ölçmede kullanılan bütün cihazlar bu kalibrasyon içerisinde yer alır. Kalibrasyon işlemi son derece pratiktir. Terazi kefesine konulacak etalon ağırlıkların iki cihazda da karşılaştırma işlemi yapılarak sapmanın belirlenmesi sağlanır.
Devir Kalibrasyonu
Devir ölçümleri takometre ile belirlenir. Cihaz sabit bir hız altında çalışırken takometre sayesinde hız ve devir arasındaki ölçümler belirlenir.
Sıcaklık Kalibrasyonu
Sıcaklık ölçmek için sıcaklık kalibratörleri kullanılır. Her alanda çok fazla kullanımı olan sıcaklıkları ölçmek için farklı kalibratörler kullanılır.
Elektriksel Cihaz Kalibrasyonu
Elektriksel büyüklükleri ölçmede kullanılan bir çok parametreye ait cihazlar vardır. Kaynaklar ve ölçerler olarak ayrılırlar. Multifunction calibrator cihazlarıyla ancak doğru şekilde kalibrasyon ölçümleri yapılabilir.
Kimyasal Kalibrasyonlar
Kimyasal kalibrasyon işlemi biraz daha farklıdır. Sıvıların derecelerini ölçme de kullanılan cihazlara uygulanır. Standart kalibrasyon sıvıları dikkate alınarak kalibrasyon işlemi gerçekleştirilir. Kimyasal ölçüm yapılan cihazlar bu kategoride yer alır. iletkenlik ölçer ve pH metreler en çok kalibre edilen cihazlardır.
Doğruluk ve Güvenilirlik Sağlamak: Kalibrasyon, ölçüm cihazlarının doğru sonuçlar vermesini garanti altına almak için tercih edilir. Doğru ölçümler, kalite kontrol, güvenlik ve verimlilik açısından kritik konulardır.
Yasal ve Endüstriyel Standartlara Uygunluk: Birçok endüstride, kalibrasyon, belirli yasal düzenlemelere ve kalite standartlarına uygun olmayı gerektirir. Kalibrasyonsuz cihazlar, hatalı ölçümlerle sonuçlanabilir ve bu da yasal sorunlara neden olabilir.
Kalite Güvencesi: Üretim süreçlerinde kullanılan cihazların düzenli kalibrasyonu, ürün kalitesini ve müşteri memnuniyetini artırır. Hatalı ölçümler, üretim hatalarına ve kalite kaybına yol açabilir. Laboratuvar alanında test ve analiz cihazlarında kalibrasyon da sonuç değerlendirmesi açısından önemlidir.
Ekipman Ömrünün Uzatılması: Düzenli kalibrasyon, cihazların aşırı yıpranmasını önleyerek daha uzun süre doğru sonuçlar vermelerini sağlar.
Rezonans Kalibrasyon, ölçüm cihazları kalibrasyonu alanında uzmanlaşmış sistemiyle , basınç kalibrasyonu , sıcaklık kalibrasyonu , elektriksel kalibrasyon , boyutsal kalibrasyon , terazi , tork kalibrasyonu ve medikal cihaz kalibrasyonu hizmetleri sunmaktadır. Laboratuvar ve yerinde kalibrasyon seçeneklerimiz ile ölçümlerinizin doğruluğunu güvence altına alın. Güvenilir ve hassas kalibrasyon çözümleri için hemen bizimle iletişime geçin.