Biyomedikal nedir ? Çağımızı karakterize eden önemli özelliklerden biri de hızlı geliştirilen teknolojilerdir. Yüksek teknoloji adıyla anılan bu teknolojiler yoğun olarak uzay çalışmalarında, savunma sanayinde ve tıp alanında kullanılmaktadır.
Hastanelerdeki Biyomedikal (Tıp Elektroniği) Hizmetlerinin Genel Kapsamı
Yukarıda ifade edilmeye çalışılan görüşlerden hareketle hastanelerin verimli ve etkin şekilde hizmet üretebilmeleri, diğer üretim faktörlerinin yanı sıra tıbbi teknolojinin de verimli ve etkin kullanılabilmesiyle mümkündür. Bu cihazların verimli ve etkin kullanılabilmesi ise artık ayrı bir uzmanlık ve meslek dalı haline gelmiş tıp ile elektromekanik mühendisliğin ara kesitini oluşturan biyomedikal mühendislik hizmetleriyle mümkündür.
Söz konusu hizmetlerin sağlanmasında şu usullere başvurulabilir:
1. Hastanenin kendine ait bir biyomedikal mühendislik ünitesini ya da servisini oluşturması,
2. Biyomedikal mühendislik hizmetlerinin servis olarak dışarıdan ticari kuruluşlardan satın alınması,
3. Hastanenin de ortak olduğu ve birden fazla hastaneye servis veren müstakil bir biyomedikal mühendislik kurumundan hizmet satın alınması,
4. Kâr amacı gütmeyen, mülkiyeti kamu kuruluşlarına ait, birden çok hastaneye hizmet verebilen bir birimin kurulması,
a) Yeni cihaz alımından önceki hizmetler çeşitli alternatifleri kullanım , teknik özellik , güvenlik ve maliyet açısından incelemek, teknik şartnameleri hazırlamak, teklifleri değerlemek , yeni cihaz için tesis ihtiyaçlarını belirlemek.
b) Yeni cihaz satın alımı esnasındaki hizmetler
Yeni alınan bütün cihazların ön ve nihai kabul muayenelerini yapmak , mukavele ve şartnameye uygun cihazların montajını sağlamak, biyomedikal cihazlara ait kalite garantisi, kullanım müsaadesi gibi konularda ulusal ve uluslararası standartları ve mevzuatı takip etmek.
c) Bakım onarım hizmetleriMevcut cihazların envanterini yapmak, Mevcut cihazların faal bulunmasını sağlamak üzere yedek parça ve malzemelerin stoklarını yönetmek, Yoğun bakım ve acil servislerin ihtiyaç duyduğu teknik hizmetleri günde 24 saat süresince sağlamak, cihazları üreten firmalarla, satıcılarla yada bunların temsilcileriyle düzenli ve sürekli haberleşmeyi sağlamak, Arızalanan cihazların mahallinde tamir edilmesini yada hastane dışında tamir görmesini sağlamak, cihazlarla ilgili el kitabı, broşür, prospektüs gibi dokümanları temin etmek ve arşivlemek , cihazların demode olması yada tamir masraflarındaki artış nedeniyle kullanımdan çıkartılmasına karar vermek.
d) Koruyucu bakım ve kalibrasyon hizmetleri cihazların düzenli olarak kontrol ve muayenelerinin yapılması için program geliştirmek, Periyodik bakım, kalibrasyon ve muayenelerin programlandığı gibi yürütülmesini ve kayıtlarının tutulmasını sağlamak.
Biyomedikal teknikerleri; tıbbi ekipmanların tasarımı, geliştirilmesi, test edilmesi, bakımı ve onarımı gibi alanlarda çalışan sağlık profesyonelleridir. Biyomedikal teknikerleri, sağlık hizmetlerinde kaliteyi arttırmak ve hasta bakımını iyileştirmek için teknolojik yenilikleri sağlayarak sağlık sektörüne katkıda bulunurlar.
Biyomedikal teknikeri sorumlulukları, çeşitli tıbbi cihazlar ve ekipmanların bakımını ve onarımını gerçekleştirmeyi içerir. Bu cihazlar arasında MR, CT, ultrason, EKG, EEG, kalp pili, solunum cihazları, monitörler ve diğer tıbbi ekipmanlar yer alabilir. Ayrıca, biyomedikal teknikerleri, cihazların doğru bir şekilde çalışmasını sağlamak için bakım planları hazırlarlar ve kalibrasyon ile test işlemlerini yaparlar. Biyomedikal teknikerleri, sağlık hizmeti sunan kuruluşlarda çalışırlar. Bunlar arasında hastaneler, klinikler, laboratuvarlar, araştırma merkezleri ve medikal cihaz üreticileri yer alabilir. Biyomedikal teknikerleri, bir ekip içinde çalışırlar ve sağlık personeli, mühendisler ve yöneticiler gibi diğer profesyonellerle işbirliği yaparlar.
Biyomedikal mühendisi, biyoloji ve tıp alanlarında mühendislik prensiplerini uygulayan bir profesyoneldir. Bu mühendisler, insan sağlığını geliştirmek ve hasta bakımını iyileştirmek amacıyla tıbbi cihazlar, protezler, yapay organlar, tıbbi görüntüleme sistemleri ve diğer sağlıkla ilgili teknolojilerin tasarımı, geliştirilmesi ve bakımıyla ilgilenirler.
Biyomedikal mühendisinin görev ve sorumlulukları şunları içerebilir:
Rezonans Kalibrasyon, ölçüm cihazları kalibrasyonu alanında uzmanlaşmış sistemiyle , basınç kalibrasyonu , sıcaklık kalibrasyonu , elektriksel kalibrasyon , boyutsal kalibrasyon , terazi , tork kalibrasyonu ve medikal cihaz kalibrasyonu hizmetleri sunmaktadır. Laboratuvar ve yerinde kalibrasyon seçeneklerimiz ile ölçümlerinizin doğruluğunu güvence altına alın. Güvenilir ve hassas kalibrasyon çözümleri için hemen bizimle iletişime geçin.